چراغ سقفی توکار چیست؟
امروزه استفاده از پنل سقفی روکار ال ای دی LED، اس ام دی SMD و سی او بی COB بسیار متداول شده است. نصب آسان، طراحی مدرن، نور با کیفیت و یکنواخت، طول عمر بالا و کاهش مصرف انرژی تا 90 درصد در مقایسه با انواع قدیمیتر، باعث شده است تا یکی از بهترین انواع چراغ روشنایی برای بسیاری از فضاهای داخلی باشند.
ساختار داخلی این پنلها مشابه لامپهای کم مصرف LED است، بنابراین بسیاری از شرکتهایی که لامپ ال ای دی به بازار عرضه کردهاند، پنل ال ای دی نیز طراحی کردهاند. پنلهای روشنایی که با نام چراغهای سقفی هم در بازار شناخته میشوند، مناسب روشنایی برای محیطهایی حتی با متراژهای بالا هستند و انتشار نور در آنها اصولی و یکنواخت است.
کاربرد چراغ سقفی توکار چیست؟
پنلهای سقفی در دو نوع توکار و روکار وجود دارند که پنل توکار قابلیت نصب درون محفظههای آرمسترانگ یا کامپوزیتهای سقفی را دارد و بیشتر در ادارات و سازمانها استفاده میشوند.
در نوع روکار، محفظه انتشار نور تا حدی بلندتر است و به شکلی حبابی روی سقف یا دیوار نصب میشود. بنابراین اصلیترین تفاوت این پنلها، در نحوه نصب بر روی سقف است. ارتفاع محفظه قرارگیری LED یا SMD در پنلهای روکار، عموماً قابل مشاهده است و در مدلها و انواع مختلفی طراحی و به بازار عرضه شدهاند.
انواع پنل سقفی روکار
چراغ سقفی پنل روکار را به روشهای متفاوتی میتوان دستهبندی کرد. چراغ سقفی پنل با بهرهگیری از تکنولوژیهای مختلفی طراحی شدهاند. متداولترین تکنولوژیهای به کار رفته در آنها هالوژن، ال ای دی LED، اس ام دی SMD و سی او بی COB است، که نوع هالوژنی قدیمیتر است و بهینگی انواع دیگر را ندارد. پنلهای هالوژنی برق زیادی مصرف میکنند و روشنایی خوبی را با استفاده از ترانسهای برق ایجاد میکنند.
این درحالی است که پنلهای LED SMD به دلیل ساختار جدید خود دارای گرمای تولیدی بسیار کمتر، مصرف برق بسیار پایینتر و بهینگی بالاتری هستند. بنابراین منطقیتر است که هزینه بالاتری را برای خرید آنها صرف کنیم تا پنلهایی با روشنایی زیاد و فناوری پیشرفته داشته باشیم.
پنلهای LED و SMD به علت ساختار جدید، گرمای بسیار کمی تولید میکنند، مصرف برق بسیار کمی دارند و ساختار آنها مدرن است. البته این پنلها اگرچه در مقایسه با مدلهای قدیمی، گرانتر هستند، اما به دلیل طول عمر بسیار بالا، طراحی مدرن، تابش نور یکنواخت و مصرف برق کم، بسیار مقرون به صرفه هستند.
تنوع طرح و شکل پنل های سقفی
روش دیگر دستهبندی چراغ سقفی پنل روکار، ابعاد است. امروزه این پنلها در ابعاد و طرحهای مختلفی به بازار عرضه شدهاند و سلایق و نیازهای متنوعی را پوشش میدهند. پنلهای روکار در اشکال مربعی، لوزی، مستطیلی، دایرهای و... طراحی شدهاند.
پنل روکار با ابعاد کوچک، مناسب روشنایی زیر کابینت آشپزخانه یا اتاقهای خواب و منازل مسکونی است، اما ابعاد بزرگتر در محیطهای اداری، سازمانی، بیمارستانها و... به کار میرود. این پنلها حتی تا ابعاد 120*120 سانتیمتر نیز ساخته شدهاند، که متراژهای بسیار بالایی را روشن میکنند.
برعکس پنلهای توکار که محدودیت شکل و ابعاد دارند، تنوع مدل و ابعاد روکار بسیار زیاد است. حتی برخی از پنلهای روکار که به نوع آسماننما معروف هستند، ابعاد بسیار بزرگی دارند و قابلیت نصب و استفاده در بیمارستانها و محیطهای بزرگ اداری را دارند.
چرا باید مهتابی (لامپ فلورسنت) را با پنلهای ال ای دی جایگزین کرد؟
لامپ فلورسنت یا مهتابی، یکی از قدیمیترین انواع روشنایی است که استفاده از آن هنوز هم منسوخ نشده است و در ساختمانهای مختلفی نصب شدهاند. بزرگترین ایراد لامپهای فلورسنت، ایجاد سردرد در افراد است.
تا قبل از اختراع لامپهای LED از لامپهای رشتهای و فلورسنت برای روشنایی استفاده میشد. لامپ مهتابی یا فلورسنت به علت مصرف برق کمتر و طول عمر بیشتر در مقایسه با نوع رشتهای یا حبابی پرطرفدار شدند، اما امروزه و با گسترش فناوری LED استفاده از آنها هوشمندانه نیست، زیرا پنلهای سقفی جایگزین آنها برق کمتری مصرف میکنند، طراحی زیباتری دارند و نور یکنواختی میتابانند.
نور فلورسنت باعث ایجاد سردرد و میگرن، خستگی چشم، درد گردن، خواب آلودگی، عدم تمرکز، استرس و اضطراب میشود. همچنین در ادارات و سازمانها در شرایطی که نور محیط کم است، خستگی و اضطراب کارمندان افزایش مییابد، بنابراین انتخاب و استفاده از نور مناسب اهمیت ویژهای دارد و تاثیر مستقیمی بر عملکرد افراد و راندمان آنها دارد.
نورپردازی محیط با پنل یا لامپ ال ای دی LED باعث بهبود روحیه و جو محیط، افزایش هوشیاری، عملکرد سریعتر در وظایف بصری، ادراکی و شناختی میشود. عمر لامپ مهتابی حدوداً یک سال است در حالی که پنل ال ای دی بسته به مدت زمان روشن ماندن، از 10 تا 40 سال عمر میکند. از معایب دیگری لامپ مهتابی تغییر رنگ نور و شدت آن، پس از گذشت مدت زمانی از نصب آن است. رنگ و شدت نور در لامپهای ال ای دی همواره ثابت است.
نصب چراغ سقفی توکار به چه صورت هست؟
نحوه نصب چراغهای سقفی پنل بسیار مهم است. این پنلهای به علت داشتن ساختار لایهبندی شده، امکان نصب بر سقف را دارند. برای نصب، ابتدا لایه زیرین پنل بر سقف پیچ شده و مدار و ساختار روشنایی پنل بر روی آن سوار میشود. سپس یک پوشش شفاف به همراه کاور آلومینیومی بر روی پنل نصب میشود که نمای بسیار زیبایی را برای آن ایجاد میکند.
البته باید توجه کرد که ارتفاع پوشش پنل، بستگی به قالب آن و سلیقه مشتری دارد و ممکن است کوتاه یا بلند باشد. نصب پنلهای روکار به مراتب سادهتر از پنلهای توکار است، به همین علت هزینه تعویض، نگهداری و تمیزکاری آنها بسیار کم است.
ساختار داخلی پنلهای روکار شامل دیفیوزر و هدایتکننده نور است که باعث میشوند تا حد زیادی از هدر رفت نور منتشرشده جلوگیری شود و بهینهگی بسیار بالایی در استفاده از آنها وجود داشته باشد. همچنین منعکسکنندههای نوری نیز از مهمترین بخشهای پنل هستند که شدت نور را تا چندین مرتبه بیشتر میکنند.